PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Odobren projekt od strane Primorsko-goranske županije

Objavljeno: 7. ožujka 2017.

Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije je 6. ožujka 2017. objavio rezultate "JAVNOG NATJEČAJA ZA ODABIR PROGRAMA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA U PODRUČJU KULTURE U 2017. GODINI".

Kroz Program javnih potreba u području kulture podupiru se sljedeći programi:

  1. Programi očuvanja i njegovanja kulturne baštine,
  2. Poticanje kreativnih i kulturnih industrija,
  3. Kulturne manifestacije,
  4. Suradnja kreativnih i kulturnih industrija sa školama,
  5. Razvoj publike

INO-PRO je prijavio projekt pod drugom točkom Programa "Poticanje kreativnih i kulturnih industrija". Na natječaj se prijavila 441 neprofitna organizacija, a financiranje je ostvarilo njih 201 što čini 45% od ukupnog broja. Drago nam je da je Županija prepoznala naš projekt pod nazivom „Gradovi duhovi“ Primorsko-goranske županije te nas ocijenila prihvatljivim za financiranje. Nažalost, jamačno zbog velikog broja prijava i ograničenih sredstava dodijeljeni iznos je znatno reduciran u odnosu na zatraženi. Zbog toga je i obim samog projekta sužen, ali u cilju cjelokupne provedbe projekta udruga će se prijavljivati na ostale natječaje prilikom kojih će suradnja s PGŽ-om biti istaknuta.

Ukratko o projektu pročitajte u sažetku:

2011. godine broj nenaseljenih mjesta ili "gradova duhova" za Hrvatsku je iznosio 144 s najvećim brojem 43 u Primorsko-goranskoj županiji. Članovi INO-PRO-a bi prikupili sve podatke o stanovnicima i gospodarskim djelatnostima od prvog popisa stanovništva do posljednjeg te ih objedinili na potpuno novom i inovativnom internetskom portalu. Ukoliko veća sredstva budu odobrena narednim natječajima, članovi INO-PRO-a posjetili bi sva 43 "grada duha", fotografirali ih i odredili GPS koordinate. Fotografije bi bile snimljene u crno-bijeloj tehnici kao i panoramski snimak od 360◦. Također je planiran i tisak u obliku monografije.

Ostvarivanjem projekta Primorsko-goranska županija dobila bi priliku društvene, kulturološke, povijesne i turističke valorizacije te promidžbe kulturne, povijesne i prirodne baštine. Istovremeno, realizacijom projekta potaknulo bi se osvješćivanje neprepoznatih vrijednosti te njihova revitalizacija. Projekt bi predstavljao inovativan sadržaj u hrvatskoj medijskoj i turističkoj ponudi te bi bio nemjerljiv poticaj očuvanju povijesne, kulturne i prirodne baštine.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji na datom povjerenju i zasnovanoj suradnji te se veselimo početku provedbe projekta.