PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Odobren projekt "Solarni Dubrovnik"

Objavljeno: 18. siječnja 2018.

S projektom “Solarni Dubrovnik” prijavili smo se na Javni poziv Upravnog odjela za urbanizam i prostorno planiranje Grada Dubrovnika te je isti i odobren za financiranje.

Projektom „Solarni Dubrovnik“ želimo potaknuti svijest stanovnika grada Dubrovnika za upotrebu obnovljivih izvora energije u kućanstvima s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2) i općenito smanjenja zagađenja uz osjetno manje troškove koje kućanstva izdvajaju za električnu energiju.

Projekt je vezan uz korištenje obnovljivih izvora energije koristeći odgovarajući materijal i opremu te uz održivio upravljanje prostorom što je u skladu s politikom ovog Poziva. Projektom će se informirati građani grada Dubrovnika o načinu uštede električne energije preko korištenja obnovljivih izvora energije što je u skladu sa Strategijom EU-a “Europa 2020”. Građani će uz financijsku uštedu koja će poslužiti kao glavni motivator za korištenjem projektnih rezultata istovremeno ostavljati manjih „ugljični otisak“ na okoliš.

Iskorištavanje sunčeve energije jedan je od najdostupnijih oblika obnovljivih izvora energije. Hrvatska zbog svojeg geografskog položaja, a posebno njeni južni dijelovi, ima izniman solarni potencijal. Nažalost, taj potencijal nije iskorišten u odgovarajućoj mjeri. Prema posljednjim podatcima u Hrvatskoj se koristi tek 2% potencijala obnovljivih izvora, a od toga samo 1% sunčeve energije (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 2017.). Hrvatska proizvodi samo 55% svojih potreba za energijom, a čak 45% uvozi (www.enu.hr). Primjenom obnovljivih izvora energija taj omjer može se značajno promijeniti, a to je ujedno i obveza Hrvatske kao članice Europske unije.

Projekt će se provoditi tijekom 2018. godine, a osigurana je i njegova održivost te diseminacija rezultata u periodu od dvije godine od isteka financiranja ovim Pozivom.

Uspostaviti ćemo informativnu web stranicu www.solarni-dubrovnik.info na kojoj će sve informacije bili dostupne svim zainteresiranima.