PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Odobren projekt "Solarni Ližnjan"

Objavljeno: 8. svibnja 2019.

S projektom “Solarni Ližnjan” prijavili smo se na Javni natječaj za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge neprofitne organizacije na području Općine Ližnjan-Lisignano za 2019. godinu.

Projektom „Solarni Ližnjan“ želimo potaknuti svijest stanovnika općine za upotrebu obnovljivih izvora energije u kućanstvima s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2) i općenito smanjenja zagađenja uz osjetno manje troškove koje kućanstva izdvajaju za električnu energiju.

Projekt je vezan uz korištenje obnovljivih izvora energije koristeći odgovarajući materijal i opremu te uz održivio upravljanje prostorom što je u skladu s politikom ovog Natječaja. Projektom će se informirati stanovnici općine o načinu uštede električne energije preko korištenja obnovljivih izvora energije što je u skladu sa Strategijom EU-a “Europa 2020”. Građani će uz financijsku uštedu koja će poslužiti kao glavni motivator za korištenjem projektnih rezultata istovremeno ostavljati manjih „ugljični otisak“ na okoliš.

Iskorištavanje sunčeve energije jedan je od najdostupnijih oblika obnovljivih izvora energije. Hrvatska zbog svojeg geografskog položaja ima izniman solarni potencijal. Nažalost, taj potencijal nije iskorišten u odgovarajućoj mjeri. Prema posljednjim podatcima u Hrvatskoj se koristi tek 2% potencijala obnovljivih izvora, a od toga samo 1% sunčeve energije (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 2017.). Hrvatska proizvodi samo 55% svojih potreba za energijom, a čak 45% uvozi (www.enu.hr). Primjenom obnovljivih izvora energija taj omjer može se značajno promijeniti, a to je ujedno i obveza Hrvatske kao članice Europske unije.

Projekt će se provoditi od svibnja do listopada 2019. godine, a osigurana je i njegova održivost te diseminacija rezultata u periodu od dvije godine od isteka financiranja ovim Natječajem.

Uspostaviti ćemo informativnu web stranicu www.solarni-liznjan.info na kojoj će informacije bili dostupne svim zainteresiranima.

Projekt je dio programa udruge pod nazivom "Solarna Hrvatska", a provodi se još za područje Dubrovnika, Šibenika, Opatije, Novalje, Zadra i Funtane.