PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Prijavili smo se na Poziv u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Objavljeno: 1. listopada 2018.

Udruga Inovativni projekti se prijavila na Javni poziv "Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj" u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s projektom pod nazivom: Pametne regije, gradovi i sela.

Cilj Poziva je unaprijediti ekonomski i društveni razvoj na lokalnim razinama u Hrvatskoj kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te organizacija civilnoga društva.

Projekt je prijavljen u suradnji s tri partnera:

1) Sveučilište u Rijeci putem vlastitog Centra za podršku pametnim i održivim gradovima. Voditelj prijavljenog projekta, gospodin dr.sc. Damir Juričić, zamjenik je predstojnika navedenog Centra dok je predstojnik prof.dr.sc. Saša Drezgić.

2) CLER d.o.o. – Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci trgovačko je društvo osnovano od neprofitne organizacije, a nametnuo se kao vodeća tvrtka u području analiza i studija za potrebe JLS-a. Najveći uspjeh bilježi 2016. godine kada mu je povjerena izrada novog indeksa razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj koji je sada na snazi. Direktorica CLER-a prof.dr.sc. Nada Denona Bogović  je i nositeljica kolegija „Lokalni ekonomski razvoj“ pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

3) Fondation FEDRE pour l'Economie et le Développement durable des Régions d'Europe (Geneva) vodeća je švicarska organizacija civilnog društva u području lokalnog ekonomskog razvoja specijalizirana za regije istočne i južne Europe. Zaklada FEDRE posjeduje ogromno iskustvo, a njezinoj relevantnosti svjedoči i činjenica da je njezin predsjednik, gospodin Claude Haegi, bivši gradonačenik Geneve.

Temeljni cilj projekta jest, temeljem iskustava Švicarske kao jedne od zemalja predvodnica u okviru realizacije projekata pametnih zajednica, unaprijediti i ubrzati razvoj takvih zajednica u Republici Hrvatskoj putem transfera znanja te primjera dobrih praksi. Naime, Švicarska je jedna od pionira sustavnog pristupa projektima pametnih zajednica gdje je švicarski Federalni ured za energiju (Swiss Federal Office of Energy) 2012. godine pokrenuo projekt Smart City Switzerland ( http://www.smartcity-switzerland.ch/en/). S obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska tek na začetku realizacije projekata pametnih zajednica, upravo sustavan pristup, znanje i dobre prakse projekata realiziranih u Švicarskoj jedinstvena su prilika za prevladavanje nepovoljnih početnih okolnosti, brzu edukaciju svih dionika javnog sektora, ali i opće javnosti te olakšavanja provedbe samih projekata na razini županija, gradova i općina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 942.980 kn dok vlastito sufinanciranje iznosi 95.400 kn.

Obavijest: rezultati Poziva su objavljeni 30.1.2019., a zbog ograničenih sredstava naš projekt se našao na rezervnoj listi.