PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Primorsko-goranska županija odobrila projekt "Revitalizacija napuštenih naselja PGŽ-a kroz sliku i zvuk"

Objavljeno: 14. svibnja 2019.

U sklopu projekta "Gradovi duhova Primorsko-goranske županije", koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 2018. te Odjela za kulturu Primorsko-goranske županije u 2017. godini, troje članova udruge tijekom 2018. je posjetilo svih 45 napuštena naselja u PGŽ-u od ukupno 150 u Hrvatskoj, fotografirali ih, odredili GPS koordinate, prikupili sve podatke o stanovnicima i gospodarskim djelatnostima od prvog popisa stanovništva 1857. do posljednjeg 2011. te ih objedinili na potpuno novom i inovativnom internetskom portalu www.gradovi-duhova.info, a predviđen je i tisak monografije u rujnu/listopadu 2019. Cilj projekta je podignuti svijest o napuštanju ruralnih područja Hrvatske. Fotografije su snimljene u crno-bijeloj tehnici kao i panoramski snimak od 360° od strane profesora umjetnosti koji je priznati fotograf. Statističko istraživanje je napravio profesor geografije. Naglasak je na umjetničkim fotografijama koje će vjerno dočarati izgled napuštenih naselja, a "ulaskom" u panoramski snimak posjetitelj će dobiti osjećaj kao da se tamo nalazi.

Projekt je koncipiran u tri dijela.

Prvim dijelom projekta želimo pružiti bolji osjećaj posjetiocu internetske  stranice www.gradovi-duhova.info. Smatramo da joj nedostaje instrumentalna podloga koja bi pratila istraživanje posjetioca. Udruga i njezini članovi su iz Rijeke te je uspostavljena suradnja s riječkim umjetnikom Damirom Urbanom. Mišljenja smo kako će navedeni umjetnik s novim glazbenim autorskim djelom povećati vidljivost projekta kod šire publike te da će se vijest o projektu lakše prenijeti medijima. Navedeno djelo bi se izradilo tijekom lipnja 2019.

Istovremeno, realizacijom projekta potaknulo bi se osvješćivanje neprepoznatih vrijednosti te njihova revitalizacija. Projekt bi predstavljao inovativan sadržaj u hrvatskoj medijskoj i turističkoj ponudi te bi bio nemjerljiv poticaj očuvanju povijesne, kulturne i prirodne baštine.

Drugi dio projekta s kojim je predviđena financijska odživost je tisak monografije, a rezultati projekta bili bi ponuđeni časopisu PGŽ-a Zeleno-plavo gdje bi mogli predstaviti napuštena naselja prema općinama u više brojeva. Tvrdo ukoričena monografija s umjetničkim fotografijama na visokokvalitetnom papiru je financijski osigurana u sklopu projekta financiranog Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Treći dio projekta bio bi izložba umjetničkih fotografija u riječkoj galeriji Kortil u studenom/prosincu 2019. Treći, ujedno i posljednji dio, bio bi kruna cijelog projekta jer bi tijekom otvaranja izložbe bila prezentirana i monografija. Izložba odabranih umjetničkih fotografija svih 45 naselja bila bi otvorena sedam dana u riječkoj galeriji Kortil.

Projektom se želi kulturno revitalizirati 45 napuštena seoska naselja na području Primorsko-goranske županije kroz sliku (izložba fotografija i internetska stranica www.gradovi-duhova.info) i zvuk (izradom originalnog autorskog djela). Projekt je financiran od Odjela za kulturu PGŽ-a 2017., Ministarstva znanosti i obrazovanja 2018., Ministarstva kulture 2019. godine te sada i Ureda županije PGŽ-a.

Projekt predstavlja multidimenzionalan umjetnički pristup koristeći nekoliko medija istovremeno te multiplicirajući rezultate postiže veću vidljivost. Radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj čija će kruna biti javno predstavljanje u riječkoj galeriji.