PROJEKTI PO VAŠOJ MJERI

Primorsko-goranska županija odobrila projekt "Revitalizacija napuštenih naselja PGŽ-a kroz sliku i zvuk"

Objavljeno: 14. svibnja 2019.

U sklopu projekta "Gradovi duhova Primorsko-goranske županije", koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 2018. te Odjela za kulturu Primorsko-goranske županije u 2017. godini, troje članova udruge tijekom 2018. je posjetilo sva 43 napuštena naselja u PGŽ-u od ukupno 144 u Hrvatskoj, fotografirali ih, odredili GPS koordinate, prikupili sve podatke o stanovnicima i gospodarskim djelatnostima od prvog popisa stanovništva 1857. do posljednjeg 2011. te ih objedinili na potpuno novom i inovativnom internetskom portalu www.gradovi-duhova.info, a predviđen je i tisak monografije u rujnu/listopadu 2019. Cilj projekta je podignuti svijest o napuštanju ruralnih područja Hrvatske. Fotografije su snimljene u crno-bijeloj tehnici kao i panoramski snimak od 360 stupnjeva od strane profesora umjetnosti koji je priznati fotograf. Statističko istraživanje je napravio profesor geografije. Naglasak je na umjetničkim fotografijama koje će vjerno dočarati izgled napuštenih naselja, a "ulaskom" u panoramski snimak posjetitelj će dobiti osjećaj kao da se tamo nalazi.

Projekt je koncipiran u tri dijela.

Prvim dijelom projekta želimo pružiti bolji osjećaj posjetiocu internetske  stranice www.gradovi-duhova.info. Smatramo da joj nedostaje instrumentalna podloga koja bi pratila istraživanje posjetioca. Udruga i njezini članovi su iz Rijeke te je uspostavljena suradnja s riječkim umjetnikom Damirom Urbanom. Mišljenja smo kako će navedeni umjetnik s novim glazbenim autorskim djelom povećati vidljivost projekta kod šire publike te da će se vijest o projektu lakše prenijeti medijima. Navedeno djelo bi se izradilo tijekom lipnja 2019.

Istovremeno, realizacijom projekta potaknulo bi se osvješćivanje neprepoznatih vrijednosti te njihova revitalizacija. Projekt bi predstavljao inovativan sadržaj u hrvatskoj medijskoj i turističkoj ponudi te bi bio nemjerljiv poticaj očuvanju povijesne, kulturne i prirodne baštine.

Drugi dio projekta s kojim je predviđena financijska odživost je tisak monografije, a rezultati projekta bili bi ponuđeni časopisu PGŽ-a Zeleno-plavo gdje bi mogli predstaviti napuštena naselja prema općinama u više brojeva. Tvrdoukoričena monografija s umjetničkim fotografijama na visokokvalitetnom papiru je financijski osigurana u sklopu projekta financiranog Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Treći dio projekta bio bi izložba umjetničkih fotografija u riječkoj galeriji Kortil u rujnu/listopadu 2019. Treći, ujedno i posljednji dio, bio bi kruna cijelog projekta jer bi tijekom otvaranja izložbe Damir Urban odsvirao svoju skladbu, a bila bi prezentirana i monografija. Izložba odabranih umjetničkih fotografija svih 43 naselja bila bi otvorena sedam dana u riječkoj galeriji Kortil.

Projektom se želi kulturno revitalizirati 43 napuštena seoska naselja na području Primorsko-goranske županije kroz sliku (izložba fotografija i internetska stranica www.gradovi-duhova.info) i zvuk (izradom originalnog autorskog djela). Projekt je financiran od Odjela za kulturu PGŽ-a 2017., Ministarstva znanosti i obrazovanja 2018., Ministarstva kulture 2019. godine te sada i Ureda županije PGŽ-a.

Projekt predstavlja multidimenzionalan umjetnički pristup koristeći nekoliko medija istovremeno te multiplicirajući rezultate postiže veću vidljivost. Radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj čija će kruna biti javno predstavljanje u riječkoj galeriji.